Friday, July 15, 2011

London Trip - DAY 3

Pada hari ke-3 kmi di London, seawal 8 pagi kmi terus bertolak dr Aldgate East Station ke Baker Street untuk cari sourvenir dr London, mmg meriah la disitu, actualy kmi nak singgah ke Oxford Street tp cuaca xberapa elok, nak stat hujan lebat so kmi jalan dia area Baker Street & beli beberapa sourvenir sbg kenangan... yg palinggg bestt skali i beli Blue Sapphire Circle of Princess Kate's Ring... sgt2 cantik, cheeewahh ble la pakai raya nnti.. hehhehe. Berdekatan dgn area tu kmi lalu di hadapan Madame Tussauds, tp jenuh nak beratur masuk, berpusu2 org line up nak masuk situ, lgpun harga tiket pun ble tahan mahalnye, lebih kurang GBP26.. mmm hampir RM100 seorg, klu tiket ni termasuk dlm 55 attractions London Pass mmg kmi sanggup beratur nak masuk, tp malangnye tak.. so kim salam jela..hehehhe.



Then dr situ, kmi trus amik bus ke Hyde Park coz nak g skali lagi ke Buckingham Palace semata2 nak amik semula pic yg ter'delete tu.. isskkkk, thanks hubby sanggup bw kmi skali lagi ke situ, xsanggup tgk muka bininye yg frust.. huhuhu. Tp kali ni kmi g mmg sesak dgn org, mybe sbb weekend so ramai amik kesempatan melawat & lepak2 kat area ni, cantikk sgt palace ni, terbayang2 wajah Prince William & Princess Kate lambai2 tangan kat balkoni tu.. hehhehehe


* Ni pintu gerbang jalan utama ke Buckingham Palace, tiang2 tu adalah utk memperingati volunteer2 dr seluruh dunia semasa perang dunia I & II... *






* Time ni abg Aqil tido, so Aiman main la sowang2.. huhuuu *






* Kapal terbang banyak lalu area ni.. hehhe *





Pejalanan dr Hyde Park ke Buckingham Palace ble tahan gak jarak jauhnya, straight dr pintu gerbang tu sampe ke roundabout di Buckingham Palace, tp disebabkan suasana yg cantik sepanjang pejalanan sambil tgk org kayuh basikal & picnic di sepanjang park tu, rs kejap je jalan kaki.. hehehe, si Aiman pun laju bejalan.. hehee, then lps abis snap2 pic, kmi patah blk ke Hyde Park & singgah di Wellington Arch, bertentangan jalan je.. kebetulan ms dok situ adalah Malaysian protester dok mogok sambil bw belon kuning di sepanjang jalan.. hehe, politik lagiiii! Jom layan pic2 dibawah, ada model sambilan wat posing ala2 warrior.. eheemmm


* Klu perasan dlm pic ni ada couple Malay, kmi sempat tegur dorg:).. honeymoon kot..hehe *


* Besarrrr sgt pintu gerbang kat Wellington Arch ni *






* Sronok dorg tgk si Aiman lambai2 flag kat dorg.. hehehhe *


* Saya la pewira bangsa & negara!!... *










Kebetulan masa kmi kat situ ada kerabat2 diraja ni naik kuda utk ke Buckingham Palace, i suka tgk dorg pakai topi ada bulu2 colorful tu.. hehhehe. Then kmi rehat kejap kat Hyde Park sebelum masuk ke area Rose Garden di dlm Hyde Park tu juga, ada byk garden dlm tu, air pancut dsbnya tp kmi xsempat nak jalan, abis sehari klu nak explore satu park tu, lagipun cuaca da stat mendung nak hujan so kmi sempat g Rose Garden je..














* Merpati dua sejoli... *



Masuk je di perkarangan Rose garden ni, semerbak bau harum bunga ros, penuh gan pokok2 ros dr segala jenis spesis ros dr yg besar sampe la yg spesis kecil2 & pelbagai jenis warna... teruja sungguh, cantik sgt pemandangan & suasana di dalam taman tu dgn landskap yg unik, setiap lorong digabungkan dgn spesis pokok yg harum selain dr pokok ros dgn pelbagai jenis warna & bentuk.. sukaaaaa sgt2, rs cam xmo keluar dr situ, klu cuaca elok mmg best sgt piknik kat area tu, mmg ramai yg lepak2, guling2 atas rumput tu even da nak stat ujan.. hehehhe


* Apsley House, also known as Number One, London *

Lepas ujan stop je kmi terus bergerak keluar dr Hyde Park & singgah di Apsley House yg mana sebelah je dgn Hyde park...Apsley House is the former London residence of the Dukes of Wellington & sometimes referred to as the Wellington Museum. It is perhaps the only preserved example of an English aristocratic town house from its period. The practice has been to maintain the rooms as far as possible in the original style and decor. It contains the 1st Duke's collection of paintings, porcelain, the silver centrepiece made for the Duke in Portugal, sculpture and furniture. Antonio Canova's heroic marble nude of Napoleon as Mars the Peacemaker made 1802-10, holding a gilded Nike in the palm of his right hand, and standing 3.45 metres to the raised left hand holding a staff... - by Wiki.com

Dlm museum ni xle amik pic sbb khazanah2 yg ada dlm ni semunya original dr Perang Dunia II lagi.. lebih kurang 200 lukisan masih lg kekal dlm galeri yg dikenali sbg Waterloo Gallery sejak dr 1852. Galeri lukisan ni sgt klasik & mewah, penuh dgn chandeliers & ukiran2 english heritage yg unik tu..., sgt2 mewah galeri & dining room, penuh gan gold plated di setiap ukiran setiap penjuru bilik termasuklah siling... Selain tu ada juga bilik yg menyimpan semua hadiah yg diterima oleh 1st Duke dr European rulers spt porcelin, gold & silver & decorative arts dsbnya...
Selesai jelajah history 1st Duke ni, kmi trus naik tube dr Hyde Park Station ke South Kensington Station utk ke Royal Albert Hall, dimana siti nurhaliza pernah wat konsert pd thn 2005.. tp ms tu da lewat petang so kmi xkesempatan utk masuk ke dlm hall tu, so tgk dr luar jela.. huhu






Bertentangan dgn Royal Albert Hall ni terletaknya Albert Memorial - It was commissioned by Queen Victoria in memory of her beloved husband, Prince Albert who died of typhoid in 1861. Dan bersebelahan dgn Albert Memorial adalah Kensington Garden yg mana merupakan taman peribadi Kensington Palace, dan juga Royal Parks of London:)... kat garden ni ada Statue of Peter Pan, so klu nak rasa dok di alam Neverland bersama fairies & Peter Pan bole la lepak2 di Kensington Garden ni.. muehehheee. Dari Royal Albert Hall, kmi terus ke destinasi seterusnya a.k.a last stop.. huhu penat ooo.. iaitu di Trafalgar Square dgn menaiki bus..




* Jalur Gemilang megah berkibar @ Malaysian Embassy berhadapan Trafalgar Square:) *


* Ada petunjukkan silap mata di hadapan National Gallery (Art gallery) *




Selesai lepak2, amik gambar sambil mkn2 bekal yg ada, kmi terus betolak blk ke hotel & sempat singgah dinner di Bon Appetit restaurant iaitu makanan Lebanon, xsempat nak amik pic tp set nasi wit grill sea bass @ mix kebab dia mmg superbbb! Sure g lagi klu ke London, restoren ni trletak kat area Aldgate East, kecik ja restoren dia tp mmg full & sampe xcukup tgn nak hantar order take away.. hehe, 5 star to tis restaurant! Esok pagi kmi terus check out dr hotel n trus ke St Pancras Rail Station & tunggu sampe 3 pm utk naik train ke Sheffield Station.. fuhh mmg penat & bebaloi2, yg penting kmi sgt enjoy gan holiday kali ni tetambah tgk two kiddo yg happening sepjg masa, thanks to my dear hubby coz luangkan masa bersama famili tersayang, hopefully klu de rezeki ble g skali lagi, byk g tempat nak kna explore tu.. hehhehee


* @ St Pancras Rail Station *



Bubyeeeee.....:)

4 comments:

intan morsalin said...

sonoknya jalan2....
1 more thing...cincin tu chantek sgt......siyessss

Mamma Olyn ♥ said...

hehe..thanks intan, ble la berangan pakai cincin princess hehehe

Nieza said...

wahh best tu...masa akak pi london hari tu pun ujan juga ..tapi org ramai juga ujan-ujan pun. cincin tu lawa tu..memang bergaya time raya nanti la tu..:)

Mamma Olyn ♥ said...

Hehee.. btoi tu k.nieza, org mmg da xkisah camne pon yg penting sanggup redah smata2 nak tgk khazanah dunia & tempat2 yg cantik:)