Wednesday, July 20, 2011

American Fudge Cake ❤♥♥♥♥♥♥


A.k.a Death By Chocolate cake.. hehhe, tgk nama pon ngeri so i letak nama sedap ckit, tp spesis kek yg sama la:).. kebetulan abis lak stok buah beri2 nak wat hias kek so hias ala2 kanak2 ribena je la ek, yg nak makan pon kanak2 ribena gak... ahaks! Resepi ni dr mrsdayat, thanks 4 tis chocolatey cake, my kids luv tis for sure!


BAHAN :

Gula 2cawan (kisar)
Tepung 2cawan (ayak)
Telur Grade A 3biji
Koko powder 1cawan
Susu cair 1cawan
Minyak 1cawan ~ i guna butter cair
Air panas didih 1cawan
Soda bikarbonat 1sudu teh
Baking powder 1sudu teh
Esen vanila 1sudu teh

**Utk ganache**
Non dairy whipping cream 2cawan
Cooking chocolate 500g
Golden syrup 1/8cawan

**Utk whipped cream**
Non dairy whipping cream 1cawan


Firstly, tepung + koko powder + soda bikarbonat + baking powder di ayak bersama. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan, kacau sebati. Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. Gaul dgn cara kaup balik. Last skali masukkan air panas.. kacau sebati. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree/ gas mark 3. Bole juga kukus selama lebih kurang 1 jam.


**Utk ganache**
Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream, bila dah didih, padam api... dan masukkan cooking chocolate. Kacau sebati. Tambahkan golden syrup. Ambil 1 cawan ganache.. bakinya simpan dlm peti sejuk.

**Utk whipped cream** ~ i xbuat
Pukul 1 cawan whipping cream sampai soft peak, kemudian tuangkan 1 cawan choco ganache yg di ambil dr langkah sebelum ini. Kacau sebati.
Kek yg dah siap.. di potong tgh2. Sapukan dgn whipped cream dari step di atas. Kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek. Kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit.ambil kek yg dah disapu whipped cream td, sapukan pula dgn ganache yg kita dah simpan dlm peti(rujuk step 11). Simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit.


3 comments:

kasihredha said...

gebu dan sungguh terasa coklatnya walaupun sekadar melihat gambar saja :)

Nieza said...

wow!sedapnya.. ni kek sempena sambut puasa ke lynn..haha jomx3 akak nk berjiran ni cepat tapaukan...jiran tak malu dh ni...hehe

Mamma Olyn ♥ said...

kasihredha : hehe..tima kasih, mmg btol tu gebu lain kek resepi ni, mybe letak air panas gelegak tu kot, kek pun naik gebu.. hehhe

K.niezaaa... bole2, br dok suap two kiddo ni, ble msuk tupperware skali, btoi2 mmg xmalu da nak minta roti cun mu itue..muehehhee, ya la k.nieza, kot2 bln posa dok tringin nak mkn kek coklat, da la posa panjang, so mkn dlu sblum tringin..hehe