Kek Chiffon (Sumber - kejusedap-acx-comm.com) :
30g serbuk koko
1/2C air panas
1st chocolate emulco/paste
4 kuning telur Gred A
100g gula kastor
130g tepung naik sendiri
1/2st baking powder
1/2st soda bikarbonat
1/4C minyak masak
1st esen vanila
4 putih telur Gred A
1/4st cream of tartar
65g gula kastor
Hiasan :
Whipping cream
Jem - i buat jem cherry
Icing sugar ~ agak2 manis
Cherry 400g
Sedikit air
Larutkan serbuk koko dengan air panas (dan chocolate emulco). Ketepikan.
Dalam satu bekas, campurkan kuning telur, 100g gula kastor, tepung naik sendiri, baking powder, soda bikarbonat, minyak masak, dan esen vanila. Masukkan larutan koko tadi dan kacau rata.
Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan separuh dari 65g gula. Pukul dengan kelajuan tinggi, masukkan selebih gula dan pukul hingga kental.
Gunakan kaedah kaup balik, kaupkan adunan putih telur ke dalam adunan tadi.
Tuang dalam baking pan yg dilapis dgn baking paper & ratakan, then bakar pd suhu 180C selama 15 minit @ sehingga masak. Terbalikkan kek atas redai, tanggalkan baking paper dan sejukkan.
Cara gulung : Letakkan kek yg telah sejuk atas towel, then sapu jem hingga rata. Kemudian sapu whip cream hingga rata. Dgn perlahan2 gulung kek dgn mgunakan towel dgn berhati2, terus gulung hingga habis, then potong sisi kek, alihkan kek ke dlm pinggan, hias dgn icing sugar & cherry:)) Sedap dimakan ketika sejuk... nyummmm
Cara utk buat JEM : Potong 2 buah ceri & keluarkan biji, then masukkan dlm periuk bersama sedikit air (supaya buah xhangus), gaul hingga mendidih, kemudian masukkan gula icing & terus gaul hingga pekat, lumatkan buah jika perlu, biar agak sejuk & masukkan dlm jar, bole terus guna:)
- Posted using BlogPress from my NEW iPad
5 comments:
Wow looks tempting kak lyn : )
wahh sedapnya lama dah berangan nak buat kek gulung ni tapi tak terbuat juga lagi.start nak masuk summer ni bykla buah stroberi dan cerry kan:)
Evelyn... owh thanks dear, mmg yummy, try ok, evelyn lagi terer membaking..hehe
k.nieza... tu la k.nieza, dok berangan lma da, rupanya mudah ja, cuma tkut bab nak gulung tu la, tp xpala mau pecah bederai pon diri sndri yg nak makan,,hehhe, aah mmg byk berries, da msk musim.:))
cantiknya kek gulung.. rajin betul mama aqil n aiman ni.. suke la tengok prev entry pasal old trafford.. paling suke part shaun the sheep!! soo cute!
Ladyyyyy... miss u dear:(.. thanks, eh ni pon trim xsangga klu x lagi comot.. haha, tringin la nak mkn tu yg wat gak:)), mueheheee, shaun da sheep, aqil la pandai reka cete, hihhhhii
Post a Comment