Wednesday, December 7, 2011

Kek Marble Paling Simple !!!!

السلام عليكم....

Ni la kek yg paling i suka wat..hahha, sebab guna blender je, org yg xde mixer ble try resepi ni dulu ek. Tp klu nak ikutkan kegebuan kek ni, adunan yg dibuat menggunakan blender lebih gebu & moist berbanding mixer! Sebab kekadang tu kita mix terlalu lama adunan tu so kek boleh jadi bantat & keras, klu guna blender ni, kejap ja gula da hancur & adunan sebati, tp utk sesetengah jenis kek jela, bkn semua, klu gitu xyah ada mixer la, da blender ble wat semu keje..hahha. Resepi asal kek butter tp i marble kan.. hehe i amik dr MyR , jgn segan silu nak try ye, sbb terlalu mudah & sedap !


BAHAN :

2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak
1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
250 g mentega cair (guna yang berkualiti~ i guna Anchor)
1 1/4 cawan susu segar - (dari peti sejuk)
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla (atau esen perisa buah2an pilihan)
Serbuk koko 4 sudu

Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender. Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk. Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati. Bahagi adunan kepada 2 bekas, masukkan serbuk koko dlm salah satu adunan & gaul hingga sebati. Tuang adunan selang seli antara adunan koko & adunan asal ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega, lorek menggunakan lidi @ hujung pisau. Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hngga masak.

* Kek yang dah siap ni moist skali,sekiranya permukaan kek kelihatan melekit,boleh bakar dengan api atas utk menggaringkan lagi.

Terasa ke'butteran & lemak susu .. two kiddo's fav! :))

Actualy tgh bosan tahap gaban da niiiii, 2 ari lepas i dapat cabinet tv baru..hehe dapatt u, bkn free yea, act i suka bid dlm Ebay, haaaa kali ni i dapat Oak venner tv cabinet, hmm harga xdapat dimana2 la, terbaik punya harga, klu harga pasaran mau cecah £300 tp i dapat bawah £10 je.. muehehee. Pastu bila da ubah tv gan segala wayar berbelit2 gan dvd, tv box, cabel broadband, skali ON tv..erkkkk, error! sampe ke arini kmi tengok dvd Thomas The Tank dari episod 1-10, Bob the Builder episod 1-15, Pingu, Magic English abis satu set tgk! Two kiddo xde masalah, depa lagi syiok, abis yg mak pak ni x ternganga2 ka tgk kartun dr pagi sampe malam.. iskk, nasib internet ada, klu internet pon xda, rasa cam kosong dunia..hahaha! Xsabar nak tunggu Virgin team mai rumah esok!


Btw, ni kek order utk ibu mengandung, dia mengidam nak makan kek tp takut nak beli yg di kedai sbb byk perasa tambahan, xelok utk ibu & baby.. i sesaja tambah variety choco chip/swirl utk dia:))

6 comments:

kasihredha said...

cantik dan berseni.
simple resipi ni kan,,akak suka :)
nanti boleh try

Mamma Olyn ♥ said...

thanks kak:)) aah mmg snang btol, nnti try k.. lyn tgh dok bakar kek butter ni, tp xwat marble, sj letak choco chip & custard:))

Nieza said...

bestnyer lyn guna blender jer nk buatnya...menarik boleh buat bila ada tetamu dtng emergency kan:)

intan morsalin said...

slm lyn...lama x singgah sini..
lyn sihat ker...

sya wat kek yg simple n x guna mixer..
hehehe..nak try lah resepi ni...
tqvm sudi share resepi

Mamma Olyn ♥ said...

Nieza - Btol tu, mmg sesuai klu time emergency2 ni, cepat btol nak sedia kek ni..hehe

intan morsalin - wsalam, alhamdulillah sihat, hehe sila2 try, mmg best la xyah bsh mangkuk byk2, pastu kjap ja da siap!

Sulya Mc said...

Nnt I try guna resepi ni....mmmmm yummmmehhhh