Tuesday, September 6, 2011

Almond London


السلام عليكم....

Hehhee.. ni semu entri tertunggak, br nak publish, bz benor ms posa aritu, xpela blom terlambat lg kot, lgpun br semalam i still wat biskut raya lg tau..iskk, permintaan hubby yg suka biskut mazola, nnti i share resepi biskut mazola k:). Resepi Almond London ni dr CMG, sgt sedap & gebu di dalam & rapuh di luar even i xletak emplex (bahan utk rangupkan biskut).. lagi lama lagi sedap, rs pon xmanis sgt.. thanks 4 da recipe.. xsangka i bejaya gak wat biskut ni sampe 3 balang, memula malas da coz nampak leceh nak kna tuang coklat & goreng kacang.. huhuu tp berbaloi2.. (*_^) & guess wat, i nak wat lagi arini...hahaha

BAHAN :

250 gram mentega
150 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
450 gram tepung gandum*
2 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak) ~ i xletak
130 - 150 biji badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel, atau bakar dalam oven.

BAHAN SALUT :

400 g coklat masakkan (mat guna coklat masakan jenama "tulip")
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya


Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 20-25 minit. Sejukkan atas jaringan. Utk coklat salut, cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata. Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. ATAU boleh juga celup sebiji almond london dan letak dalam paper cup. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....selamat mencuba!!!!


Masa raya ke-3, kmi bawa Aqil ke nursery utk sesi suai kenal, sronok sangat Aqil, semangat bangun awal & bersiap nak jumpa friends..hehhe. Tp kejap je, dlm sejam camtu then nnti jumpa lagi ms 1st day session tis Thursday, can't wait for it!


* Posing depan nursery Aqil... Hucklow Primary School *

2 comments:

kasihredha said...

selamat hari raya :)

Mamma Olyn ♥ said...

Selamat hari raya juga utk kak sefamili:)