Thursday, September 1, 2011

1 Syawal di Bumi England...


السلام عليكم....

Selamat Hari Raya utk semua famili & kengkawan di Msia.. mesti semua tgh sibuk makan juadah raya, melawat sanak saudara & jemputan open house:).. Alhamdulillah kami disini pun meriah terutamanya pd raya pertama, kmi sama2 berkumpul di Verdon Rec Center, Sheffield. Masing2 membawa juadah potluck yg mana setiap kumpulan famili telah diagihkan menu memasing, utk famili di Firth Park, kmi sediakan kuah kacang... hehehe. So, malam sebelum raya kmi sama2 6 famili berkumpul di rumah K.Peah utk sama2 wat kuah kacang tu, sambil tu kmi berbuka puasa skali dgn menu potluck memasing & takbir raya selepas isya:)... rasa meriah sungguh, xla sunyi sgt mlm raya tu klu masing2 wat kuah kacang dirumah, bla wat skali br rs aura raya tu ada.. hehehe, semangat nak pakai baju raya sok paginya..



Memacam juadah ada, siap ada pulut kuning & rendang.. hehehe, xsabar2 nak raya:). I bawa strawberry cheesecake.. erk tinggal 2 potong je lagi, laku sungguh.. hehehe & utk lauk i bawa ayam masak kicap pedas & pajeri nenas:)...


* Si Aiman yg sibuk makan crisp..hehe *

I lupa nak bawa kamera so pic xelok la ckit da guna kamera hp je.. huhuu. Lps kami berbuka posa, kmi bincang sesama utk wat open house kampung Firth Park, hehe.. open house ni jemputan utk semua warga melayu Sheffield, so kmi sewa dewan & wat skali lagi meriah, lgpun klu wat kat rumah, rumah sini xluas, klu satu sheffield dtg serbu sampe xmuat nak duduk.. huhuu. Kami da tetapkan tarikh open house pd Sabtu ni di Clock Tower, Firth Park & gotong royong memasak akan dijalankan esok pagi di rumah K.Peah & K.Hanim.. memacam menu ada, nnti i update k.. skang ni nak kena rehat sbb penat sgt memasak utk juadah raya.. sampe skang masih terasa kepenatannya...iskk, so esok nak bersilat lagi di dapur utk open house so arini kna byk rest.. ehheheh


* Menu utk open house.. *


* Urusetia tgh sibuk agihkan menu.. ahaks *

Owh arini i xpost resepi2 raya lg ek, nak tunjuk pic raya kmi disini dulu, lps ni br ada entry resepi2 raya, byk i nak share resepi lemang perantau, rendang daging sedappp, kuih raya best2 & nasi impit perantau & kuah kacang... heheheheee. Ketinggalan sungguh i ni, patut kna share sebelum raya, tp xpe la, nnti kita ble review semula resepi2 semua ni utk masak kemudian hari (*_^)


* Suasana raya pertama di Verdon Rec Center, Sheffield *


* Si Aiman yg sentiasa menjadi pujaan puteri2, sampe lupa mama & abahnye...hehehe *



* Pujaan hati mama & abah... *




* Bersama Ayuni/ Amirul & Amerra & Baby Aisya *


* Bersama K.Hanim & A.Idai... *


* Baby Aisya yg sgt cute!!! Gerammm sgt, tp ssh nak pegang nnti dia nangis..huhu *


* Menu raya pertama, rendang daging & lemang, nasi impit & kuah kacang, bihun goreng tomyam & strawberry cheesecake *


* Menu paling istimewa, lemang perantau.. hehehehe *

3 comments:

MommyAgharr said...

Bestnye tgok smbutan raya Perantau Mamma Olyn ni..rsanya lg meriah dr raya kat sini..Kalo kat sini kdg2 sdara mara ngan sepupu sepapat msing2 dtg nak nunjuk eksennn je..hahaha

Salam Lebaran utk Mamma Olyn & family..

Lady of Leisure said...

hi laling.. wah satu family tema biru gitu.. so sweet.. :)
bestnya siap lemang, baru terasa meriahnya raya kan.. kami penat skit raya this year, raya pertama d melaka, second di perlis.. now dah balik kl.. haritu olyn buat biskut bulat2 ok tak?

Mamma Olyn ♥ said...

MommyAgharr :hehe...meriah juga disini bla kumpul reramai camtu,tp ttp rs len sbb family xde..huhu. selamat hari raya juga utk mommy sefamili yea :)

Lady of Leisure :heheh, MIL kmi la yg pos dr mesia tu, nak tgk cucu dia pkai sedondon, huhu klu x pkai bj taun lps la.. hehe, tringin sgt nak mkn ketupat act tp mna nak cr, daun pisang ja ada kat sini so jd le lemang..bole la..hihi, woww raya sakan kali ni, dgn travel lg mesti penat kan, tp besttt ble mkn memcm, tu yg heaven..heehehe, ehh kmi da wat sampe 2 balang tau kue bulat2 tu, seriously sejibik rs cm toksu nya, sukaaaaaa sesgt..ni tinggai ckittt ja lg, nnti kmi upload siri resepi2 yg da ketingglan, penuh dlm folder....iskkk