Thursday, September 8, 2011

Aqil's 1st Day @ Nursery... ♫

السلام عليكم....

Arini hari pertama Aqil masuk nursery @ Hucklow Primary School.. dekat sgt gan umah kami, xsampe 5 minit jalan kaki..hehe. Pagi tadi Aqil bangun awal semangat nak g school, bangun dari katil trus galas beg Toy Story dia * malam semalam sblum tido siap letak Thomas & Bob dlm beg..erk *... pakai sock, siap! Lets go to school mama... sabar je la..kot yea pon agak2 la, berus gigi dulu ke, tukar baju tidur tu dulu.. semangat berkobar2 sampe sanggup pakai baju tidur g sekolah.. iskk. I pon slow2 explain kat dia, we need to clean ur teeth 1st & change ur pajamas.. orait mama.. huh nasib bek g, slalu susah gak nak tolak ansur... huhu. Kat sini, da seminggu hujan sepanjang ari, siang & malam.. itu xpe lagi, yg xsronoknye sejukkkkkk! uwaaaaa..tinggal xturun salji je lagi, padahal baru masuk musim Autumn tp rasa cam da winter da.. huuhuuu. So faham2 je la, klu da sejuk, suhu dia central heater dlm umah ni pon da stat turun ke 18C.. kat luar paling rendah masa ujan ni 12C... bgn pagi bole lap bdn je la, selain dr cuci muka & berus gigi.. huhuu. Da siap pakai baju & sock, turun bawah breakfast dulu, ms tu baru pukul 8pagi... hrmm awal la plak, kol 9pagi br stat class. Masa breakfast pon cepat je kunyah roti, air pon xmo minum.. Punya semangat nak g, dia trus grab jacket dia & pakai sendiri, pastu trus ajak i amik kasut.. saba je la.. dlm kol 8.30 br kmi kuar, jalan slow2 sambil pimpin tangan two kiddo ni.. n guess wat kmi org 1st yg sampe di nursery.. hihiiii.. i g kat main office, one lady tu kata xle masuk g, tepat 9am br ble masuk.. hrmm ok la lepak2 dulu la kat luar.


* Aqil tanya 'where is my friends, mama?'.. tue la dtg awal sgt..huhu *

Sebelah nursery tu foundation class (utk kanak2 dr 4thn), time tu cikgu2 tgh prepare indoor/outdoor class, dorg susun blok kayu, tuang air dlm kolam kecil- utk main bubble/fishing, sediakan gardening stuff utk sesi tanam pokok, sediakan kaler/pen/pensil/kertas atas meja, sedia baking stuff utk sesi baking.. sronok i tgk, sampe i ternampak budak kecik sorg ni da stat main lego kat bahagian foundation class..


Huhuu, Aqil la tu, bla masa la dia selinap masuk dlm class tu, nasib cikgu2 tu peramah & dorg xkisah, lgpun budak2 pon xmasuk class lg.. hehehe. Tepat jam 9, i da tgk ramai parent gan anak memasing da beratur kat depan entrance nursery, i pon ajak Aqil & Aiman masuk nursery tp malangnye dorg xnak... grrr, sampe i kna pujuk dorg main splish splash kat nursery *dorg suka main air..iskk... haaa pe lagi, trus tinggal legoland tu, masuk trus dlm nursery... hahahhaaa. Masuk je, trus amik sticker name & lekat kat baju, so senang cikgu kenal *_^... total xsampe 20org dlm satu sesi.. lps tu si Aqil ni da trus xtgk muka i, sronok xterkata... bkn kata nak bekawan gan member baru, tp sronok sbb semua jenis mainan ada depan mata dia..hahahhaa, ckp je nak main pe, ada section sand & water table, siap ada bubble & fishing net/boat, dressing up section- pelbagai jenis baju doktor/princess/astronaut/policeman dll, kitchen section- ada dapur utk main masak2.. hehehe, reading section- nak tido pon ble, ada bantal gebu2..haha, painting section, hospital section-ble main doktor2.. haa mcm msk dlm toyland la, belajar sambil main. Selain tu ada changing table- utk yg still pakai diaper & potty section- toilet bdk2.. hehe, & ada satu ruang tu penuh sink comel2 utk bdk2 cuci tgn:).. utk bdk2 nursery xperlu bawa lunch box sbb dorg stay 3jam ja, Aqil dpt sesi pertama 9am-12pm, sesi kedua 12pm-3pm.. tp dlm masa 3jam tu, dorg sedia snack, utk arini menu pisang + epal + susu/jus :).. Lps tinjau2 semu, mkin lama mkin ramai bdk2 yg meraung nangis... hehehe, 1st day camtu la, ada yg meronta2, nak muntah, yg buat2 pengsan, ketuk2 pintu, sampe cikgu kna kunci semu pintu, hahahaa, sedey kna tinggal. Kmi parent last yg ada kat nursery tu, then i tgk Aqil ni wat xheran je, i ckp gan dia ble x mama balik.. ok.. ble x Aiman blk... ok... r u sure Aqil?... of course mama.. haha, orait no problemo. Dan Aqil la satu2nya budak yg xnangis sbb terlalu bz meng'explore toyland di nursery tu.. hihiiiii.. i & hubby mmg da agak da, silap ari snack pun dia xmakan sbb Aqil ni klu ralik main mmg xnengok sapa da, klu si Aiman...hrmmm, just wait n c next year..(*_^).. Tadi hubby g amik Aqil, hubby tanya cikgu camne Aqil, salah satu cikgu tu kata dia la budak paling hepi & busy dlm nursery tu sbb main xhenti2, sampe snack time pon xsentuh makan, sibuk main.. hehehhe, pastu sampe umah, xkeruan cari makanan, baru ingat perut lapar..:)


* Adik Aiman tumpang happy... hahaha *



Satu benda yg menarik perhatian kmi masa sesi pendaftaran aritu, masa tgh isi borang detail parent & anak dr segi alergi & penyakit/ jenis makanan Vege/Halal/NonHalal, kids behaviour etc.. de 5 statement yg memerlukan parent approval & salah satu tu dr segi security dimana samada kita bersetuju @ x klu setiap staf/parent/social workers yg ada dlm nursery/school tu disoalselidik (samada rekod jenayah/polis/perubatan) terlebih dahulu sebelum contact gan anak kita, klu kita setuju means dorg juga ada hak utk selidik asal usul kita even parent sbb kita pon contact gan anak org len juga.. punya terjamin keselamatan anak kita selain dr 3 pintu pagar besi & automatik yg ada disekeliling nursery baru ble masuk ruang nursery ni! And pick person hanyalah parent yg dibenarkan utk amik anak memasing, so xle la nak suruh jiran, pakcik, tokwan, pakngah g jemput anak kita, mmg dorg xlepas melainkan ibu bapa shj.. security cukup ketat disini.. insyallah terjamin dr anasir2 luar, wallahualam..


* Saya pon nak masuk nursery gak ... hehehe *

2 comments:

Intan Suhana said...

selamat hari raye buat org sheffield :). skang dh busy pulak uruskan anak2 dh masuk sekolah kan...

Mamma Olyn ♥ said...

Selamat hari raya juga utk org Southampton.. mesti meriah kat sana, ada open house g ker?heheee. Aah tu la, rutin pon da berubah, tetiap pagi kna excercise... heheh