Monday, September 24, 2012

I'm back!!

السلام عليكم....

Ok, kali ni mmg betul2 bersawang blog i ni..huhu, tuan rumah baru ada kesempatan nak update & jenguk blog setelah sekian lama, macam2 cerita ada.. hehe. Harini baru rasa relax nak duduk depan lappy & update blog slow2, hahaaa slow2 yer, sbb xtau nak start dari mana! Sebelum tu, meh tgk kek utk org2 Sheffield, jejak je muka bumi England ni, trus dapat order sampe ke hari ni, alhamdulillah, thanks uols! Macam biasa, semu nak kek chocolate moist with ganache or buttercream topping.. heheheee

Birthday surprise dari Abg Azwal utk wife tercinta!


Ni chocolate moist cake saiz 10' utk open house Dr Dila :)

Fresh blackberry dari garden i.. hihii

Brownies layer cheese cake

Chocolate moist cake lagiiii... utk org Darnall


Chocolate spongecake

Sejak menjak ni ramai yg request bunga2, hehe.. need more practice! 


Oraitoooo... next entry.. bubyeee



Wednesday, July 25, 2012

Strawberry Rose Juice




Ni kes nak abiskan strawberry yg berkotak2 dlm fridge tu, skang musim strawberry jadi mmg murah2 la, klu di Msia 100g RM10, klu kat sini 1Kg RM12!.. so mmg heaven la mkn buah strawberry, kali ni i try wat juice, bulan posa ni dpt minum fresh juice nyamannnn sgt tekak..heheee, puasa sampe 19jam dgn cuaca yg agak panas musim Summer ni mmg mencabar, so selera pon mkin menjadi2, teringin memcm..iskk, da la xde bazaar ramadhan..huhu. Tp sabtu ni ada Bazaar Ramadhan org Msia kita wat di Manchester, best sgt menu2, tp i xjoin sbb Ahad ni mmg kena g Manchester pon, klu dorg wat hari Ahad ble la join..nghee. Xsabar nak tunggu Ahad ni... yeeehaaaaa, heheee, update soon k! Skang i share resepi simple ni:)..



BAHAN :

Strawberry 1 kotak (250g) - basuh & tos
Sedikit Lemon juice
Rose pes @ sirap rose
Sedikit gula
Ais secukupnya
Sedikit air (jgn byk coz buah da byk juice bila blend)

Masukkan strawberry & air ke dlm blender, blend hingga sebati, then tuang dlm jug & msukkan lemon juice, rose pes, gula & ais. Tambah air jika terlalu pekat, siap! Fresh dr ladang... ngheee


- Posted using BlogPress from my NEW iPad

Buah Melaka Perantau




Salam Ramadhan semua.. arini nak share lagi satu resepi yg simple & sedap! Lama da tringin nak wat tp slalu g kedai Aseanic nak beli tepung pulut xde stok.. huhu, buah melaka ni kuih wajib ada time posa, all time fav lah! hahaaa... kat sini ada jual gula melaka tp xsesedap cam di Msia, xtau la nape, xmanis & xrasa cam gula melaka pon ada..huhu, so i guna brown sugar @ unrefined sugar cane/ muscovado..



BAHAN : ( +- 30biji)

8-10 helai daun pandan (blend gan air & amik jus) @ guna pes pandan + pewarna hijau
2 ketul gula melaka @ brown sugar/ muscovado sugar secukupnya
2 cawan tepung pulut
Kelapa parut secukupnya (i guna kelapa kering + sedikit air)
Secubit garam- digaulkan bersama kelapa

Didihkan air dlm periuk. Bancuh tepung bersama air daun pandan sehingga boleh diuli hingga lembut. Pastikan adunan tidak terlalu lembik dan keras. Cubit adunan sebesar guli, masukkan gula melaka yg telah dipotong kecil2 ditengah2 adunan, bulatkan, dan pastikan menutupi keseluruhan gula. Masukkan ke dalam air yg sedang mendidih. Bila bebola timbul, bolehlah diangkat, dan ditapis sebentar & di gaul dgn kelapa. Siap!

- Posted using BlogPress from my NEW iPad