Tuesday, November 29, 2011

Lemon & PoppySeed Cupcake


السلام عليكم....
Lama xupdate resepi2 baking & resepi lauk pauk.. hehhe, so arini ada kesempatan nak share resepi cupcake dari Sarah Cook, light & fluffy, yg penting sgt sedappp!! Arini angin kuatttt sesgt, td masa g amik Aqil, si Aiman sampe xleh nak berjalan sbb angin kuat sgt sampe berat dia nak bejalan, so i dukung la dia, aloloooo cian baby mama:))...


Hujan sgt2 lebat skang ni, cam kat Msia lak.. heheh, sini jarang nak hujan lebat2 cam kat Msia, renyai2 je, tp dlm minggu ni ramalan cuaca mmg hujan sepanjang minggu,  macam nak turun snow je, dgn suhu makin rendah (bawah 10C).. pejam celik da masuk akhir tahun, & nak masuk tahun baru, dgn azam yg baru..hehhe. Orait jom semak resepi sedap & menyelerakan ni, mudah je nak buat, lembut sgt cupcake ni, cam beli di kedai punye, tp ini home-made yeaaaaaaa....


BAHAN :

225g self-raising flour
175g golden caster sugar
Lemons zest 2 tbsp
1 tbsp poppy seeds , toasted
3 eggs
100g natural yogurt
175g butter (melted)

Lemon Icing :

225g butter , softened
400g icing sugar, sifted
Lemon juice (1 lemon)
Few drops yellow food colouring
Icing flowers or yellow sprinkles (optional for decorate)

:)

Heat oven to 180C/160C fan/gas 4 and line a 12-hole muffin tin with cupcake or muffin cases. Mix the flour, sugar, lemon zest and poppy seeds together in a large mixing bowl. Beat the eggs into the yogurt, then tip this into the dry ingredients with the melted butter. Mix together with a wooden spoon or whisk until lump-free, then divide between the cases. Bake for 20-22 mins until a skewer poked in comes out clean - the cakes will be quite pale on top still. Cool for 5 mins in the tin, then carefully lift onto a wire rack to finish cooling.
To ice, beat the softened butter until really soft in a large bowl, then gradually beat in the icing sugar and lemon juice. Stir in enough food colouring for a pale lemon colour, then spoon the icing into a piping bag with a large star nozzle.
Ice one cake at a time, holding the piping bag almost upright with the nozzle about 1cm from the surface of the cake. Pipe one spiral of icing around the edge, then pause to break the flow before moving the nozzle towards the centre slightly and piping a second, smaller spiral that continues until there are no gaps in the centre. Slightly 'dot' the nozzle into the icing as you stop squeezing to finish neatly. Repeat to cover all the cakes, then top with sugar decorations or scatter with sprinkles.

* Untuk jiran depan rumah :)) *

3 comments:

Nieza said...

wah menarik cupcake tu lyn sure sedap tu. cuaca kat sini pun x menentu sekrng ni..hujan jer memanjang..snow turun pun ckit terus cair.semlm pun angin kuat juga mcm ribut gitu.malas nk keluar dok umah tarik selimut jer la..hehe

model pakaian muslim wanita said...

wow great post thanks

mamma olyn said...

Nieza : Thanks k.nieza, resepi ni sdap la lembut ja cupcake..hehe, la kmi ni dok tunggu2 snow turun, hujan memanjang sampe xnampak matahari langsung, tp forecast kata esok lusa snow turun..huhuhu

model pakaian muslim wanita :: Thanks for visit:))