Wednesday, November 16, 2011

Keow Teow Goreng Pedas

السلام عليكم....

Arini sempat masak ni je, jemu makan nasi, skali skala makan mee @ keow teow lak..hehehe. Aqil da 2 hari xg sekolah, cian anak mama demam, sejuk sgt kat luar tu, insyallah sok dia da bole g sekolah, tgk dia da cergas main tadi, setiap jam tanya bila dia nak g sekolah, hehhe boring la tu dok umah, org da seronok g sekolah ada kengkawan & mainan banyak..hehe. Ayam goreng tu kebetulan ada yg i defrost so goreng jela, tu yg tayang skali, sedap sungguh resepi CMG ni, pedas bukan main, mmg best mkn time sejuk2 beku ni..heheeee. Skang ni tgh syok sales utk Christmas, escp perfume, semuanya tinggal HALF PRICE !! Sthn skali je ni, so skang tuan rumah mmg bz kuar g shopping perfume..ahhaaaa, bkn utk diri sendiri, tp utk member2 Msia yg order. I xsempat pun nak rembat utk diri sendiri, xpe..tunggu org bagi jela..hehe. Sambil2 nyoping, sambil2 tu spray perfume sampe da xtau yg mna satu yg best, harum semerbak! Ada sesapa nak order perfume????  hehee..


Jom semak resepi best & berasappp ni dr CMG...

BAHAN :

500 gram kue teow, cuci dan toskan
3 pokok sawi bok choy ~ i letak carrot
2 biji telur, pukul sedikit
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 keping fish cake, hiris
1/2 cawan isi udang
Taugeh secukupnya ~ i xletak
1 camca besar sos cili
2 camca besar kicap pekat
Kicap cair secukupnya
1 kiub ayam maggi (optional)
3 camca besar cili kisar
5 biji cili padi, cincang halus (optional)
Sedikit air

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan cili padi sert kiub ayam (hancurkan) tumis hingga terbit minyak. Masukkan udang, fish cake dan batang sawi, kacau rata. Tuang sedikit air.
Tolak ketepi kuali, dan masukkan telur. Biar telur mengeras sedikit dan hancurkan. Gaul rata dan tambah sos cili, kicap pekat dan sedikit kicap cair, kacau rata.
Masukkan kue teow dan gaul hingga rata, masuk daun sawi dan taugeh, kacau dan masak hingga layu sedikit. Tambah kicap cair secukup rasa, dan masak dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.

3 comments:

kasihredha said...

sedapnya
apalagi tengok peha ayam tergolek kat situ

Nieza said...

best ni layan k/teow sekali sekala kan...tapi akak suka msk gini..simple jer ...hehe

Mamma Olyn ♥ said...

kasihredha : hehe, peha ayam tumpang enterprem, bertambah2 mkn bla ada peha ayam..huhu

Nieza : aah btoi, skali skala msk simple camni lg sedap, time sejuk2 gini..hehe