Sunday, October 23, 2011

Kek Batik Digestive

السلام عليكم....

Arini i nak share resepi kek batik paling simple & sedap! Masa penyediaan xsampe 30 minit pun.. hehe, klu time bulan posa, i & hubby suka cari kek batik ni kat pasar ramadhan, nak buat sendiri da xsempat, balik keje da penat, so skang ble wat bebila pun, bila da sejuk & keras trus ble ngap.. heeeheee. Next week cuti sekolah, so seminggu la Aqil xg sekolah, kmi x plan nak g memana pon, sebab cuaca da terlalu sejuk, nak jalan2 pun susah, kna pakai baju tebal2, rimas tau.. huhu. Lgpun nak kena kuarantin semu da stat batuk2 & selesema, kulit da stat kering * da berkedut cam kulit org tua..huhu * & baby mama, Aiman da tekena eczema di muka bulat montel dia tu, cian baby.. tp semu tu normal dlm perubahan cuaca yg mendadak cenggini, so tetiap hari kena mandi gan losyen la yea.. hehee. Tp klu nak g jenjalan di tempat indoor bole la tp xbest la sgt, shari suntuk dok di tempat indoor, klu ble jenjalan di luar lg best tgk pemandangan di sini cantik2 :).. Insyallah bulan December ni hubby i de conference kat Manchester, tp da Winter time tu, bole la kmi jalan2 area situ, kebetulan venue tu di city @pun jenjalan dlm hotel pun jadi la kan..hahaa. Jom tgk resepi, sila la try, sgt mudah & chocolatey.. yummylicious!


BAHAN :

Biskut digestive @ biskut marie (dipatah dua)
Butter 250g
Susu pekat 1 tin
Milo 1/2 cup
Serbuk koko 1/2 cup
Serbuk badam / kismis/ chop nuts                                                                                                                                                                                                                               


Cairkan mentega di dalam kuali. Masukkan susu pekat dan kacau sehingga rata . Masukkan milo dan serbuk koko dan kacau dgn rata. Apabila sudah rata, masukkan biskut marie, kacang dan kismis ke dalamnya. Kacau dgn cepat sebelum campuran coklat tadi mengeras di dalam kuali. Gunakan api yg kecil saja. Masukkan ke dalam bekas yg telah disapu sedikit mentega. Mampatkan kek ini dgn menggunakan plastik dan ditekan dgn tangan. Pastikan kek ini telah diratakan dgn sekata ke dalam bekas. Sejukkan selama setengah hari @ semalaman. Sedia utk dimakan:)




Baby mama yg suka makan apa saja.. hehehee :)

3 comments:

kasihredha said...

WAH SEDAP JE TENGOK BABY MAKAN :)
oLYN PUNYA CANTIK JE...BIASA AKAK BUAT SEKEJAP LEMBIK SEKEJAP KERAS..HIHI

Mamma Olyn ♥ said...

hehe.. baby mama tu pantang bau makanan, dia dulu yg datang.. hehhe. tq kak, mybe sini sejuk kot, tu yg keras & chewy, penah wat kat msia skali, terlembik gak, cepat2 masuk dlm fridge..huhu

Nieza said...

alahai comelnya kek batik ni.dak tecik yg mkn pun cute..lama tak buat teringin la pulak tapi kalau buat sorangx2 nk mkn maunya bertambah bam bam...hehe