Thursday, October 20, 2011

Autumn in Our Heart - 2011

السلام عليكم....

Autumn kali ni singkat sgt, start semlm suhu da makin menurun, matahari terik kat luar tu xmampu nak panaskan badan & alam sekeliling ni, sejuk cam duduk dlm freezer..huhu. Ada sesetengah tempat di sekitar England snow da mula turun.. so kmi pun tunggu masa je la.. iskk, sronok tu mmg la, tgk suasana memutih & time snow turun tu mmg cantik sgt, tp nak mengharungi keadaan bersalji ni Tuhan sj yg tau, nak kuar xbole, klu salji tebal otomatik isytihar darurat, semu org dok dlm rumah. Even lori sampah pun xle kutip sampah, thn lepas 2minggu sampah xangkut, dpn rumah da jadi tempat longgok sampah! Yela snow tebal, jalan ditutup sampe dorg tabur garam khas utk cairkan snow atas jalan. Tp klu snow still turun, jln licin jd xble g memana la.. So yg penting stok makanan cukup dlm rumah.. hehhe. Dlm rumah even pasang heater & semu tingkap di rumah ni double glazed (cermin yg tahan suhu & udara dr luar masuk ke dlm rumah) tp still sejuk, alamatnye dlm rumah pon kna pakai baju/ stokin 3-4 lapis la.. huhu. Esok ada Nursery Open Day so esok Aqil cuti la, tp sok de parent talk, so kmi bawa skali two kiddo utk jumpa cikgu Aqil & tanya perkembangan Aqil di nursery:)... Last weekend cuaca elok, so kmi amik kesempatan g jalan2 kat Botanical Garden, salah satu garden yg paling besar & cantik dlm Sheffield ni. Dlm garden tu ada Green House, so masuk dlm green house tu rs cam dok Msia pon ada.. hehhe, ada pokok2 pisang, siap ada jantung pisang g, i cam nak petik je wat ulam.. hahahha! Pastu ada pokok kunyit & pokok bunga raya.. hehee.. xbanyak sgt pokok2 kuning & daun2 golden cam thn lepas, pokok pon confuse agaknye kejap panas kejap sejuk, last2 byk pokok yg still menghijau.. ok la.. layan je la pic dibawah ni yer, best part masa g Rose Garden.. semerbak bau wangi bunga ros & semuanya gebu2.. hehhe

 * Salah satu pokok yg paling cantik, kuning keemasan.. yg len semu botak & still hijau :) *


 * Pintu masuk Botanical Garden:) *




 * Cute la cendawan2 ni.. hihi *

 * Bunga ros merah yg paling gebu cam org yg pgg bunga tu juga.. iskk *

 * Ada budak merajuk gan mama.. hehe *




 * Cantik bunga ni cam butterfly putih:) *


 * Aqil suka betul main gan squirrel, jinak sungguh.. hihi *







 * Hero mama :) *

 * Sronok Aqil lari2 kejar squirrel.. hehehe *

 * Baby mama :) *

* Habis kasut comot gara2 main daun kering yg lembap kat tanah tu.. huhu *

* Pokok ni cantik kalernya, tp da nak botak, tinggal sikit je daun yg len semu luruh.. * 


 * Green house :) *

 * Comel2 mushroom ni.. hihi, tgk la semua pokok menghijau, xmcm Autumn pon..huhu *





 * Bunga ros yg paling wangi & paling cantikkk! *









 * Pokok cactus yg gemuk2, ngeri tgk.. hehhe *










 * Bunga raya :P *



 * Sedapnyee wat ulam.. cicah sambal belacan.. hahaha *



 * Eh ehhh... pokok pisang laaa.. klu la xde cctv, i da cantas daun pisang tu, mahal tau nak beli kat cini! tetiba lapaq lepat pisang..iskk *




* Xtau la pokok pe ni, tp cantik sungguh susunan daunnya :) *

3 comments:

Nieza said...

wahh autumn dah nak abis ke kat sana..finland ni pun daun dah start luruh dan tak lama lagi snow turun la tu..sejuk memang sejuk dah kekadang turun sampai minus..dok dlm umah berselimut jer..hehe

cantik la bunga-bunga tu ..suka tgk..ada bunga raya lagi..terasa mcm dok Msia yer..terubat juga rindu nk blk tu kan..:)

kasihredha said...

cantikkk..
waktu daun kekuningan ni memang cantik kan...tak lama lagi gondol le pokok2 tu kan :)

Faieza Maddaru said...

Emmm cantiknya...doakan sy dapat melawat tempat2 yang cantik2 ini :)