Wednesday, August 10, 2011

London Riots....

السلام عليكم....

Alhamdulillah setakat ni rusuhan yg berlanjutan dr Sabtu lepas di London xmelarat sampe ke kawasan kami.. moga dijauhkan perkara2 xelok camtu. Seluruh dunia da tau pasal kejadian rusuhan di London ni gara-gara polis telah menembak seorg kulit hitam di Totenham Hale, North London, dan dr situ ramai yg xpuas hati & mula ambil kesempatan wat kecoh di public, kebanyakkan yg terlibat adalah remaja2 kulit hitam & termasuk juga kulit putih.. selain tu ada yg ambil kesempatan wat kecoh sama bila ada yg xpuas hati dgn UK gov yg cut cost akibat kegawatan ekonomi yg menular diseluruh dunia skrang ni.. tp yg paling menyedihkan i bila ada seorg pelajar Msia yg dirompak & dibelasah teruk oleh riot ni.. klik link ni London Riots.. Beliau adalah pelajar tahun 1 dlm Jurusan Perniagaan & sekarang sdg menerima rawatan di Royal London Hospital.. teruk sungguh i tgk dlm berita semalam escp di London, kedai2 lot dibakar & dirompak, bas dikepong, kereta & rumah2 awam dibakar secara rambang... sekarang hampir 16 000 polis da bersedia dgn baton & peluru plastik di seluruh London utk sekat semu riots yg ada disekitarnya.. semoga semua rakan2 Malaysia di London, Birm, Manchester, Salford & skrang merebak di Nottingham berada dibawah lindunganNya... Sekarang ni mmg ketat kawalan polis escp di City Centre & public tidak digalakkan g ke city centre, even hubby i pon da 2 hari xg lab, i pun riso coz dorg ni kaco public, sekat2 org.. siren polis & bomba sentiasa kedengaran & helikopter berlegar2 di kawasan sekitar, i tgh syok sapu sampah kat backyard sambil two kiddo main air 'splish splash splosh' pun takut dgr, trus angkut two kiddo masuk dlm rumah, kuarantin sementara waktu, alhamdulillah bekalan makanan pun cukup..

Kebetulan last week ada plak 2 family Pakistan bergado kat depan rumah kami sampe polis masuk campur.. adoiii ni bkn kes riot dr London, ni masalah rumah tangga yg dibawa2 sampe ke luar rumah, da la hubby i xde kat umah time tu, menjerit2 i dlm umah, mmg kecoh sampe semua jiran2 i keluar nak redakan keadaan tp semu fail sbb dorg bw batang besi sambil pukul sesama sendiri.. huhuuu pe la nak jadi gan dunia skrang ni, 1st time i tgk LIVE depan mata...


* I sempat curi2 ambil pic nak tunjuk kat hubby, time ni da reda, polis tgh ambil statement *

5 comments:

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Dalam video tu kawan atul. Doakan agar dia selamat ye.

MommyAgharr said...

Ya Allah, mmg org kite laa tu ye Mamma Olyn? x psal2 je org kita pun kena.. Semoga Allah berikan perlindungan dan keselamatan pada Mamma Olyn sekeluarga..Amin

Sy doakan juga kwn Atul yg dlm youtube tu slamat & smbuh spt sdia kala..Amin

intan morsalin said...

harap mama olyn berhati2 yer...
smoga dlm lindungan Allah slalu..

Mamma Olyn ♥ said...

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim : Ya Allah..yaka, insyallah dia skrang dlm keadaan stabil & wat operatoin utk pebaik rahang yg patah tu..kta doakan dia ya...

MommyAgharr : Aminnn... ya btol mommy, cian dia sampe patah rahang & gigi.. insyallah sma2 kta doakan..

intan morsalin : Aminnnn..tq intan, dgr kata da reda da, alhmdulillh xsampe di tmpt kmi..

Lady of Leisure said...

huwaa.. kesian student malaysia tu kan.. tgk video tu agak banyak darah..
alhamdulillah tak sampai ke tempat olyn.. take care k dear..