Tuesday, August 2, 2011

Aqil's 1st Cookies - Rainbow Honey Cornflakes


السلام عليكم...

Alhamdulillah pertama kali kami menjalani ibadah puasa di bumi England ni, hampir 18 jam kami berpuasa, semunya bejalan dgn lancar & cuaca pun cantik, petang kemarin i decide nak wat kuih raya, alaa nak wat yg simple2 je, 1st attempted la kan, so wat yg paling mudah & same time nak luangkan masa gan Aqil:).. Lepas raya ni dia da nak g nursery, even 3jam je tp mesti i rindu kat dia..huhu.. Resepi ni i copy dr umi_e , mudah sgt, even Aqil pun ble wat sendiri & guess wat mmg dia yg wat semu step, i cuma sedia bahan je.. well done Aqil! Bangga toksah kata la, syoik abis, xsabar nak tunggu abah balik nak gtau cookies ni dia yg wat.. hehehe. Time ni Aiman tido, so relax ckit, klu x xkeruan gak, tupun dapur cam tongkang pecah da, huhuuu. Rupanya mudahhhhh sungguh nak wat biskut cornflakes ni, rs rugi xwat selama ni, skrang pun harga brg da naik, dgr kata harga sebalang biskut raya pun da naik juga, klu cam kami ni cammna skalipun kan wat sendiri, tp bebaloi sbb puas hati ble wat ikut citarasa sendiri & dapat byk, kemarin i & Aqil wat biskut ni dapat sampe 3 balang..hehhe


* Masukkan dlm acuan comel ni...*



* Best part.. sprinkles on top! *



* Be careful when u handle the hot oven, k... *

Firstly, campurkan butter + gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter @ masuk microwave je dalam masa 2-3 mins tapi kena kacau setiap minit. Masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu @ golden syrup dan aduk sampai rata. Masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 mins atau sampai dasar kekuningan, kejap je tau:)



* Anyone??... hehhe wat sendiri k:) *

6 comments:

||aLeaSaRa|| said...

slm ramadhan dari malaysia!!wahnak jugak nak jugak...my fav krup krup...krapppp...

Lady of Leisure said...

bestnya dah start buat kuih raya, lelebih lagi ada assistant comel.. good job aqil!
:)

olyn raya kat mana thn ni? mesti bila berbuka masak sedap2 kan..

kasihredha said...

selamat berpuasa..
lama juga tu waktu berpuasa..
Aqil nampak sungguh seronok menolong mama :)

MommyAgharr said...

Salam Mamma Olyn..kalau Honey cornflakes mcm nih,x smpat raya sy dah blehkan habis nih..sy bleh dok mengudap berbalang2 dpan tv.. org lain x bleh share..hehe..

Salam Ramadhan utk Mamma Olyn skeluarga.

Intan Suhana said...

amboi mommaolyn, cptnye dah buat kuih raye. thumbs up la...

Mamma Olyn ♥ said...

||aLeaSaRa|| : Selamat berpuasa juga dr kami.. hehhe, mmg rangup,kruuppp krapp, jap je licin..hehee

Lady of Leisure : hehehee.. semangat nak raya, lgpun ni 1st time wat so kna try dulu takut last2 min xjadi..huhu. Kami raya kat sini, raya pertama solat kat dewan kumpul ramai2, pastu beraya kat umah jiran dekat2 ni ja..kmi bebuka 2 org ja, masak ala kadar, 2 jenis je, tupun kekadang rolling back menu utk esoknya..hehe, ada menu nak share, jap g upload..hehe

kasihredha : Selamat berpuasa juga utk kak sefamili.. mmg pjg tempoh beposa tp xrasa sgt coz cuaca pun elok, even panas terik kat luar, tp xberpeluh cam dok Msia..hehe. Owh si Aqil mmg teruja sungguh la, dok nengok dlm tv bdk2 yg masuk nursery byk wat xtiviti cam tu, lg xsabar nak g sekolah..:)

MommyAgharr : Wasalam MommyAgharr.. ehh mmg btol, skali ngadap je ni, tupun ni tinggal sebalang je..huhu, nampak gaya kna wat lagi la, kna simpan stok utk raya..hehe

Intan Suhana : Hehe.. ala intan, br nak jinak2 wat kue raya, sebelum ni kue aya main tunjuk2 ja, skang ni semu kna wat sendiri..huuhu, tp puas ati:)