Monday, March 5, 2012

Home-made Sekaya

السلام عليكم....


I buat ni beberapa minggu lepas, tringin sgttt nak mkn roti bakar sekaya & butter kat Hotel Msia!! Huwaaa... k.elyn & k.isti mesti tau yg mana, ceq tringin sgt nak mkn roti bakaq & teh ais kaw2 @ 3 layer teh.. huhu, godak2 resepi at last jumpa juga, senang juga nak wat cuma leceh sbb nak kena monitor & kacau sampe pekat.. teringin punya pasal i berjaya juga wat sekaya 800g menggunakan 6 biji telur..hahahaa. Lps siap terus wat roti bakar & sapu sekaya + butter...arghhh nikmat sungguh, cuma xde teh ais je, minum teh panas sbb terlalu sejuk time tu. Klu buat teh ais, demam la esoknya..iskk. 

Ni utk breakfast two kiddo.. :))

BAHAN :
(MyR)

6 biji telur
3 cawan santan
450 gm gula pasir (1/2 gula hangus & 1/2 utk adunan telur)
2 sudu besar tepung gandum

Pukul telur dengan suku daripada sukatan gula (150 gm) gula hingga kembang. Masukkan santan kelapa dan tepung. Kacau rata. Jadikan selebih gula pasir tadi , gula hangus. Tuangkan gula hangus ke dalam bancuhan telur dan masakkan di atas api yang sederhana sehingga masak. Masakkan selama lebih kurang 40-30 minit @ hingga pekat. Lebihan sekaya ini boleh di simpan di dalam bekas tertutup di dalam freezer.

1 comment:

Lady of Leisure said...

Hi laling... Huwaaa lama nya kami tak jengah sini..tak menang tangan sesejak ada baby ni hehe... Dk ngadap dia je la...
Wah sebekas Homade sekaya bestnya... Rajin olyn... Dah start spring eh, bestnya... At last keluar gak beunga, no wonder they said, no matter how long the winter, spring is sure to follow.. :-)