Tuesday, July 5, 2011

Double Dark Chocolate Cake wit Strawberry


Ni projek baking yg lepas2, i stop kejap projek baking dekat2 sebulan gak akibat sakit gigi yg membuatkan i xde mood nak main tepung, uli2 & kreatif2.. iskk. Boring gak bla xmasuk dapur time masa lapang so i ganti dgn projek gardening i kat backyard tu, mmm i de beli pokok Fuchsia Windchimes Rose-Purple & sunflower.. owh best sungguh tgk bunga subur2 & colorful, rasa relief juga, kurang rasa sakit gigi bla sibuk berkebun.. hehe, pokok strawberry i da transfer masuk dlm pot yg besar & tunggu dia subur besar br ble letak kat ruang lapang, skang ni i letak tepi pintu & cover gan plastik takut burung & slug makan, huhu abis i punya pokok carrot dorg balun sampe ape satu pon xtinggal, iskk sedih arr.. xpe next time klu de masa i tanam skali lagi & kna cover sampe betul2 pokok da besar & matang..





* Pokok poppy & daisy yg tgh merimbun tp lambat tol nak tunggu bebunga..huhu *


* Pokok lavendar kesayangan... *

Orait jom sambung blk resepi kek coklat ni mmg simple & sedap sgt, tgk sj la laporan masakan dr resepi fendi75 ni, sampe 156 laporan & hampir 4000org share dlm FB, wohooo i pun teruja la nak try gak..ehehe, mmg senang, kek ni pon xguna butter so mmg sgt2 moist:)... tp i menambah tokok tu yg panjang lebar je tajuk tu, da i guna bahan len so nama pon kna len la ek.. hehehe


BAHAN :

Telur 2biji
Minyak masak 1cawan
Gula pasir 1cawan
Gula perang 1cawan

Bahan A
Vanila esen 1 sudu teh
Susu segar perisa coklat 1 1/2 cawan
Air 1/2 cawan + Nescafe 2sudu teh

Bahan B
Sodium bicarbonate 2sudu teh
Baking powder 1sudu teh
Serbuk koko 1/2 cawan ~ i guna Cadbury Choco powder
Tepung gandum 2cawan


==============================
** Topping **
Koko van hauten 1/2 cawan ~ i guna Dark Chocolate topping
Susu pekat 1/2 cawan
Minyak masak 1sudu
* Optional strawberry utk hiasan


Firstly, pukul telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi. Kemudian masukkan minyak masak. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak.
Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecil , panaskan sampai nampak sekata & licin... sedia disapu pada kek yg telah disejukkan:)



2 comments:

  1. Salam singgah, salam kenal mama Olyn...waaah terliur habis tengok kek cokelat dgn stoberi lgk kat atas tuh...meleleh tengok... ^_^

    ReplyDelete
  2. Salam kenalan juga kak Ummi, tq sudi singgah ke pondok kecil mammaolyn ni, heheee eh sj de mood nak deco2 ckit, xpandai sgt, pepun lg best tgk resepi2 kak Ummi & resepi kek coklat k.Ummi:)

    ReplyDelete

Thank You for your comment, Have A Nice Day !!