Sunday, October 30, 2011

Couscous + Ayam Percik Pasar Malam !

السلام عليكم....

Weekend yg paling boring! Grrrrrr... rasa nak terbang balik MALAYSIA, bole?
Btw, ni menu lunch + dinner kami few last weeks.. hehehe. 1st time makan couscous ni, i try beli satu paket, rupanya xcukup! Kna masak nasi extra.. hehe, 1 paket sma gak gan 2 cawan (cawan sukatan tepung), mmg sedappp ssgt, cara masak lebih kurang cam nasi tp kna wat kuah dia dulu then lastttt skali br masukkan couscous, pastu tutup api, biar je then dia kembang sndri, da trus ble makan. Senang nak masak & sgt sedap,  couscous ni makanan Mediterranean, rupa couscous ni cam beras patah, tp kaler peach @ light orange. Slalu dorg makan gan stew, tp org dlm rumah ni xgemar jenis2 cenggitu, so i gandingkan dgn ayam percik marbeles ni.. hahhaa, yg penting sedap! Jom tgk resepi couscous ni, korg semu kna try, mmg sedap k:)


BAHAN :

Couscous 2 cawan
Air 2 1/2 cawan
Kiub ayam maggi 1 kiub
Bawang putih 2 ulas -dicincang
Bawang besar 1/2 biji -dihiris halus
Sedikit jintan putih
Segenggam daun ketumbar dihiris halus
Tomato paste 2sudu @ 1 biji tomato -dicincang halus
Olive oil 3sudu -untuk menumis

Firstly, panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih, bawang besar, dan jintan. Setelah naik bau, masukkan tomato paste, air, dan kiub ayam. Setelah sup mendidih, rasakan masin sup. Tambahkan garam jika perlu. Masukkan couscous. Tutup api dan tutup periuk. Couscous akan masak dalam lebih kurang 3-5 minit. Selepas lebih kurang 5 minit, buka periuk dan kuis-kuiskan coucous dengan garpu. Masukkan daun ketumbar yg dihiris tadi.
~ Couscous yang dah siap dimasak ni boleh juga digoreng seperti nasi goreng.

Resepi ayam percik ni sama cam yg kita beli kat pasar malam, credit to tuan punya resepi dr Myr. Nak buat pon senang & lebihan kuah perap kita bole simpan dlm freezer & defrost bila nak guna, bole juga guna utk ikan/ sotong/ udang. Sedapppp sgt, sila try k (^_*)...


BAHAN :

500 gm bawang besar
50 gm halia - diblender
50 gm lengkuas - diblender
50 gm bawang putih - diblender
5 batang serai - diblender
2 cawan gula
3 sudu stok ayam serbuk ~ i guna kiub ayam
5 senduk cili mesin ~ i guna serbuk cili
5 senduk cili sos
1/2 kg santan

Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti. Bakar dan siap untuk menjamu selera

Friday, October 28, 2011

Jom shopping @ SIMPLY BABY & KIDS BOUTIQUE !!


السلام عليكم....

Kepada uols yg berada di Malaysia, jemput la ke shop blog MammaOlyn , ada banyak pakaian2 branded & berkualiti dari United Kingdom dgn harga yg berpatutan. Klik link 'ENTER SHOP' utk ke SIMPLY Baby & Kids Boutique. Mari pakat2 jamu mata sambil pilih2 baju yg cantik utk si comel !! Semua harga adalah berpatutan & untuk permulaan i baru letak beberapa helai baju baby girl & stok baru akan ditambah lagi dlm masa terdekat :). Terima kasih diatas sokongan semua!! :)


- THIS IS A STICKY MODE POST -

Cheese & Onion Puff

السلام عليكم....

Ni kes tringin nak makan tp nak g beli kat luar hujan & sejuk, ermm kebetulan bahan pun ada so trus defrost ready made pastry dan terciptalah cheese & onion puff sma cam Greggs punye..hahaha. Actualy bahan2 tu i agak2 je tp uols try tgk, mmg rasa sama cam Greggs punye cuma skang ni frust la bla beli puff ni kat Greggs inti cheese & onion da xrasa potato tu sebiji2, dorg blend skali so jd cam pes, hmmm ikut tekak i xbest la, xrasa crunchy onion & potato cube. So lepas ni ble wat sendiri ja, bahan pun senang & kulit puff tu guna yg ready made punya:). Arini ada jiran i, K.peah order kek chocolate moist & i cadangkan wat heart shape utk birthday anaknye yg ke-8, Happy Birthday Fatini, hope u like the cake..hehhe!! K.peah cam biasa wat pulut kuning & gulai ayam marbeles, perggh sedap btol, kmi da santap licin ptg tadi... hehehe

* Ok x? Skang i suka luangkan masa lapang dok wat chocolate decoration cam white chocolate dlm gambar ni, best tau! *

Orait jom sambung tgk resepi cheese & onion puff.. cuba jgn xcuba, sedap tau, i dpt credit dr hubby i, maknanye sedap ler tu.. hahhaha

BAHAN :

Puff Pastry 1 paket (klu xsilap i kat Msia jenama KAWAN, klu sini i guna Jus-Rol)
Butter 2 sudu (jgn guna lebih, nnti terlalu berminyak & muak)
Ubi kentang 2 biji ( potong kiub)
Bawang jepun @ bawang kuning (hiris halus)
Fresh milk 1/2 cawan
Cheese mozarella @ cheddar 1 cawan - ikut citarasa
Garam & serbuk lada hitam secukup rasa
Utk sapuan atas puff (EGG WASH) : 1 biji telur + 1sudu teh air 

Firstly, pastikan puff pastry berada dlm keadaan lembut ( keluarkan dr freezer ke dalam fridge utk defrost semalaman). Panaskan kuali & masukkan butter hingga cair & tumis bawang & ubi kentang hingga lembut & lenyek sedikit demi sedikit seperti kentang lenyek. Kemudian masukkan fresh milk & cheese & gaul hingga sebati hingga menjadi pes yg agak lembut & pekat, tidak terlalu cair. Tambah garam & sebuk lada hitam. Siap & biar hingga sejuk. 
Untuk pastry, uli hingga agak2 ketebalan 1inci (klu ada puff yg ready made sekeping2 xyah uli, trus letak inti), pastu bahagi pada 6 petak. Untuk setiap petak bahagi 2, then letak inti di tgh2 salah satu kulit puff & letak satu lagi keratan kulit puff di atas inti tersebut. Cantumkan kulit puff disekeliling dgn menggunakan sedikit air & tekan dgn garfu disekeliling hujung kulit puff. Then hiris dgn pisau diatas permukaan kulit puff & sapu dgn egg wash menggunakan berus pastry. Buat hingga habis, resepi inti diatas cukup utk 6 keping puff pastry (saiz sederhana besar.. hehhe). Bakar dlm oven pd suhu 200C sehingga warna bertukar keperangan:)



* Nyumm..nyumm, two kiddo sukaaa sgt2 *

Winter da nak dekat da..huhu, sini semu tgh sibuk nak sambut Halloween 31 Oct ni, klu g kedai ke iklan dlm tv semu lagu seram2.. hahha, budak2 sronok g beli baju2 tengkorak la, witch, zombie.. eee takut la i, last year  ramai bdk2 dtg ketuk pintu minta coklat, kitrog lupa nak lekat note kat pintu 'no halloween treat here', klu x dorg asyik ketuk pintu nak minta coklat, da la pakai baju hantu2 & make up muka cam hantu tu, fengsan i terkejut.. huhu. Next week Aqil da kena masuk sekolah balik, so bermula la rutin i pagi2.. iskk, skang ni relax arr. Ok la, ni da hujung bulan, so i nak kena topup groceries, dlm fridge pun da byk space- maksudnya brg byk abis lol.. beli online je, xyah ssh2 nak bersiap & kuar sejuk2 cenggini.. hehehe meh kita shopping sama2  http://www.asda.com  :D

* Stok utk Winter.. hehehe 45kg beras basmathi hubby i borong setiap minggu..!!  *

Sunday, October 23, 2011

Kek Batik Digestive

السلام عليكم....

Arini i nak share resepi kek batik paling simple & sedap! Masa penyediaan xsampe 30 minit pun.. hehe, klu time bulan posa, i & hubby suka cari kek batik ni kat pasar ramadhan, nak buat sendiri da xsempat, balik keje da penat, so skang ble wat bebila pun, bila da sejuk & keras trus ble ngap.. heeeheee. Next week cuti sekolah, so seminggu la Aqil xg sekolah, kmi x plan nak g memana pon, sebab cuaca da terlalu sejuk, nak jalan2 pun susah, kna pakai baju tebal2, rimas tau.. huhu. Lgpun nak kena kuarantin semu da stat batuk2 & selesema, kulit da stat kering * da berkedut cam kulit org tua..huhu * & baby mama, Aiman da tekena eczema di muka bulat montel dia tu, cian baby.. tp semu tu normal dlm perubahan cuaca yg mendadak cenggini, so tetiap hari kena mandi gan losyen la yea.. hehee. Tp klu nak g jenjalan di tempat indoor bole la tp xbest la sgt, shari suntuk dok di tempat indoor, klu ble jenjalan di luar lg best tgk pemandangan di sini cantik2 :).. Insyallah bulan December ni hubby i de conference kat Manchester, tp da Winter time tu, bole la kmi jalan2 area situ, kebetulan venue tu di city @pun jenjalan dlm hotel pun jadi la kan..hahaa. Jom tgk resepi, sila la try, sgt mudah & chocolatey.. yummylicious!


BAHAN :

Biskut digestive @ biskut marie (dipatah dua)
Butter 250g
Susu pekat 1 tin
Milo 1/2 cup
Serbuk koko 1/2 cup
Serbuk badam / kismis/ chop nuts                                                                                                                                                                                                                               


Cairkan mentega di dalam kuali. Masukkan susu pekat dan kacau sehingga rata . Masukkan milo dan serbuk koko dan kacau dgn rata. Apabila sudah rata, masukkan biskut marie, kacang dan kismis ke dalamnya. Kacau dgn cepat sebelum campuran coklat tadi mengeras di dalam kuali. Gunakan api yg kecil saja. Masukkan ke dalam bekas yg telah disapu sedikit mentega. Mampatkan kek ini dgn menggunakan plastik dan ditekan dgn tangan. Pastikan kek ini telah diratakan dgn sekata ke dalam bekas. Sejukkan selama setengah hari @ semalaman. Sedia utk dimakan:)




Baby mama yg suka makan apa saja.. hehehee :)

Thursday, October 20, 2011

Autumn in Our Heart - 2011

السلام عليكم....

Autumn kali ni singkat sgt, start semlm suhu da makin menurun, matahari terik kat luar tu xmampu nak panaskan badan & alam sekeliling ni, sejuk cam duduk dlm freezer..huhu. Ada sesetengah tempat di sekitar England snow da mula turun.. so kmi pun tunggu masa je la.. iskk, sronok tu mmg la, tgk suasana memutih & time snow turun tu mmg cantik sgt, tp nak mengharungi keadaan bersalji ni Tuhan sj yg tau, nak kuar xbole, klu salji tebal otomatik isytihar darurat, semu org dok dlm rumah. Even lori sampah pun xle kutip sampah, thn lepas 2minggu sampah xangkut, dpn rumah da jadi tempat longgok sampah! Yela snow tebal, jalan ditutup sampe dorg tabur garam khas utk cairkan snow atas jalan. Tp klu snow still turun, jln licin jd xble g memana la.. So yg penting stok makanan cukup dlm rumah.. hehhe. Dlm rumah even pasang heater & semu tingkap di rumah ni double glazed (cermin yg tahan suhu & udara dr luar masuk ke dlm rumah) tp still sejuk, alamatnye dlm rumah pon kna pakai baju/ stokin 3-4 lapis la.. huhu. Esok ada Nursery Open Day so esok Aqil cuti la, tp sok de parent talk, so kmi bawa skali two kiddo utk jumpa cikgu Aqil & tanya perkembangan Aqil di nursery:)... Last weekend cuaca elok, so kmi amik kesempatan g jalan2 kat Botanical Garden, salah satu garden yg paling besar & cantik dlm Sheffield ni. Dlm garden tu ada Green House, so masuk dlm green house tu rs cam dok Msia pon ada.. hehhe, ada pokok2 pisang, siap ada jantung pisang g, i cam nak petik je wat ulam.. hahahha! Pastu ada pokok kunyit & pokok bunga raya.. hehee.. xbanyak sgt pokok2 kuning & daun2 golden cam thn lepas, pokok pon confuse agaknye kejap panas kejap sejuk, last2 byk pokok yg still menghijau.. ok la.. layan je la pic dibawah ni yer, best part masa g Rose Garden.. semerbak bau wangi bunga ros & semuanya gebu2.. hehhe

 * Salah satu pokok yg paling cantik, kuning keemasan.. yg len semu botak & still hijau :) *


 * Pintu masuk Botanical Garden:) *




 * Cute la cendawan2 ni.. hihi *

 * Bunga ros merah yg paling gebu cam org yg pgg bunga tu juga.. iskk *

 * Ada budak merajuk gan mama.. hehe *




 * Cantik bunga ni cam butterfly putih:) *


 * Aqil suka betul main gan squirrel, jinak sungguh.. hihi *







 * Hero mama :) *

 * Sronok Aqil lari2 kejar squirrel.. hehehe *

 * Baby mama :) *

* Habis kasut comot gara2 main daun kering yg lembap kat tanah tu.. huhu *

* Pokok ni cantik kalernya, tp da nak botak, tinggal sikit je daun yg len semu luruh.. * 


 * Green house :) *

 * Comel2 mushroom ni.. hihi, tgk la semua pokok menghijau, xmcm Autumn pon..huhu *





 * Bunga ros yg paling wangi & paling cantikkk! *









 * Pokok cactus yg gemuk2, ngeri tgk.. hehhe *










 * Bunga raya :P *



 * Sedapnyee wat ulam.. cicah sambal belacan.. hahaha *



 * Eh ehhh... pokok pisang laaa.. klu la xde cctv, i da cantas daun pisang tu, mahal tau nak beli kat cini! tetiba lapaq lepat pisang..iskk *




* Xtau la pokok pe ni, tp cantik sungguh susunan daunnya :) *